God nyttår!

fireworks-227383_1920.jpg

Et nytt og spennende år er i gang og vi ser frem til en ny runde med RØST filmworkshop i 2020! Det vil komme mer informasjon om dette litt senere i Januar, så det er bare å følge med på nettsiden og facebook siden vår!

Vi starter det nye året med Nataniel Nordnes som var så heldig å få en liten rolle i den kinoaktuelle spillefilmen Tunnelen. Nataniel er fra Hamar, men jobber nå som frilansskuespiller i Bergen. Han spilte rollen som Thomas i Røstfilmen Face your Fears i 2017.

Tidligere RØST deltaker med i spillefilm

I starten visste jeg egentlig ikke om jeg hadde en spesifikk rolle, om jeg var statist, eller utvidet statistrolle. Men etter den første dagen var ferdig så fikk jeg beskjed at jeg skulle være med 9 innspillingsdager i den nye spillefilmen Tunnelen. 

Jeg søkte på rollen via  facebook. Facebook er en kjempefin plattform for å søke jobber. Jeg fikk rollen via Alicia Eidesund casting som i Tunnelen jobbet med casting av skuespillere og statister.  Jeg har blitt castet av Eidesund et par ganger tidligere, hun er dyktig hjelpsom og hyggelig å møte når du er ny i bransjen. Hvis du gjør en god jobb er det lettere for at du blir anbefalt videre. 

På Tunnelen slapp jeg for min del heldigvis live audition, istedenfor skulle jeg sende inn videoauditiontapes med utdrag fra manus. Videoaudition fjerner nervene man får i live audition, syns jeg.

79601978_813426572436628_5663566574854864896_n.jpg

Innspillingen var utrolig gøy, det startet rolig, men ble actionfylt etterhvert. Når man ikke har hovedroller og er relativt ny eller har mindre roller eller er statist, så må man forvente mye venting. Jeg personlig har det ofte gøy når jeg venter også, rett og slett fordi jeg elsker det jeg får være med på. Man får lære å kjenne mange gode folk. Men det er også viktig å følge med på instrukser som blir gitt, og huske å være stille under opptak. 

Det var utrolig fine locations, jeg fikk reise mye  på vestlandet, vi bodde på hotell og fikk oppleve mye rundt selve filmen også. Det var mye praktiske effekter som gjorde det ekstra gøy å være med på sett.

Det var utrolig hyggelig crew, sminke og kostyme gjengen var veldig hyggelige. Vi hadde fantastiske koordinatorer, som guidet oss gjennom det hele. Regissør Pål Øie var fantastisk, han vet hva inkludering betyr. Han snakker med folk, er en del av gjengen. Første dagen tok han oss (som trodde vi var statister) til side, det var først da jeg forsto at jeg virkelig var med i en liten rolle. Han satte seg foran oss rundt bordet. Spurte alle om vi kunne si replikker foran han, spurte hvem som er flinke til å grine, improvisere osv. Men jeg følte på en inkludering den dagen som jeg satte veldig pris på. Det samme gjelder på festpremieren i Colosseum. Jeg jobbet ikke så tett på Pål som hovedskuespillerne, men det å bli regissert av en såpass god regissør merker man veldig godt, og det er en utrolig god erfaring, han var flink til å gi de riktige beskjedene som fikk folk til å reagere riktig og jeg håper å få jobbe med han igjen. 

Jeg jobbet endel rundt Ylva og Daniel når jeg var med, de var stjernene i scenen, men å få se de jobbe og se regi og alle andre jobbe med de var veldig lærerikt. Man plukker gjerne opp mye underbevisst man kan bruke senere. Å få jobbe med Thorbjørn Harr var veldig gøy, man ser hvor mye erfaring han bringer inn i scenen, hvordan han "leder" alle sammen med sin erfaring og gir alle en form for trygghet når man skal spille. Det gir mye verdifull erfaring å se så dyktige mennesker med så bred erfaring jobbe samme, alt fra foto, til regi, til skuespillere, sminke og kostyme, lys, assistenter og de som styrte praktiske effekter. 

Mine fremtidsplaner er å jobbe som skuespiller på fulltid. Jeg var nylig på audition for en liten rolle, så får jeg se om det blir ja eller nei. Jeg har søkt veldig mange skuespillerjobber, mye nei, mange får man ikke svar på. Men man må aldri slutte å prøve. Drømmen er å leve av skuespill. Drømmerollen ville vært en rolle i Star Wars, eller en rolle i Tolkien sitt univers. 

Det hele startet for ca 10 år siden på Videregående. Jeg og bestekameraten min, begynte å lage egne filmer, jeg fant ut at dette var virkelig noe jeg likte, dette er noe jeg ønsket å fortsette med. Vi spilte i filmene, redigerte de, filmet de og gjorde alt selv. 

Etterhvert fant jeg statistsidene på facebook, via de fikk jeg min første statistjobb i NRK sin Mad Max Promovideo,. Ikke lenge etter fikk jeg en ny statistjobb for Talkmore. Deretter gikk jeg et år på skuespillerteknikk, jeg ble med i studentfilmer som hovedroller og biroller, og flere statistoppdrag i større produksjoner. Jeg gikk et år på filmproduksjon, men skuespill sto for sterkt i hjertet. Samme året fikk bli med i Røst 2017 i birolle for kortfilmen Face your Fears, noe som ble en god erfaring for meg, her fikk jeg endelig en rolle, jeg fikk være med et crew og spille igjen. Det var en moralboost og det føltes som en frihet. Det var kjempehyggelige produsenter, crew og motskuespillere. Jeg lærte mye av mine feil under og etter produksjonen og det er det jeg synes er så bra med den typen platform, at man faktisk får prøve seg. Man får testet seg selv, utfordret seg selv samtidig som man lærer. Og det er bra å ha med videre.

Etter det var jeg  statist i  spillefilmen Mortal. Min første smårolle kom høsten 2017, i VG reklamen Bergen ut av Norge, jeg spilte østlendingen som ble kastet ut fra rabarbratesten, noe som har gitt meg oppmerksomhet som rabarbramannen. Det var mitt første møte med å bli gjenkjent, det var en rar følelsen, men samtidig gøy. . Og nå er jeg med i en liten rolle i Tunnelen, en fantastisk spennende og virkelighetsnær film, som jeg virkelig anbefaler alle å se. 

Råd til andre :  Hvis du ikke får jobber i starten, er det bedre å melde seg på teater, eller lage egne filmer for å lære deg og øve på skuespill, enn å vente på å få noe. Finn gjerne youtubere som lager filmer, se hva de gjør, og når du ser på kino følg med på hva skuespillerne gjør. Les deg gjerne opp om Method Acting, eller andre skuespillerteknikker. Ikke tro at skuespill ikke er et fag, for det er det. Det krever at du faktisk jobber med det som din hovedprioritet, dersom du har dette som din drøm, ikke ta det for gitt at du får prøve deg. Alle kan gjøre feil og det er lov. 

Finn facebookgrupper og filmselskaper/produksjonsselskaper. De legger ofte ut roller eller statistarbeid. NFI har en oversikt over hvem som får støtte, og hvem som er produsenten, send de en mail med cv og spør om de kan sende deg videre til casting. Det er verdt et forsøk. 

Alltid følg Din egen drøm! Mange får høre at du burde bli det eller det, men det er Du som bestemmer hva Du ønsker å bli. Du velger hvilken skole du ønsker å gå, ta gjerne Bachelor i skuespill, det gir det en god plattform å starte på. Hvis du har blitt 20 og ikke ønsker mer skole, søk likevel, eller skaff deg erfaring som statist og jobb deg oppover. Det er viktig å tørre å satse på sine egne drømmer uansett hva foreldre, venner familie eller lærere sier. Det er ditt liv, og lev det fullt ut! 

Nataniel Nordnes

78808967_470972970286192_3805245654507192320_n.jpg